گرفتگی یا اسپاسم کمر به انقباض غیر ارادی ماهیچههای کمر گفته میشود. این وضعیت از اسپاسم نادر با ناراحتی خفیف تا اسپاسم مزمن همراه با درد شدید که حرکت را دشوار میکند متغیر است. اسپاسم کمر معمولاً بدون جراحی قابل درمان است؛ اما اگر درد مربوط به مشکلات عصبی در ستون فقرات باشد، ممکن است نیاز به جراحی داشته باشد. علل احتمالی زیادی برای اسپاسم کمر وجود دارد. تغییرات مکانیکی در ستون فقرات، اضطراب یا استرس ممکن است باعث گرفتی کمر شود.
اگر دچار اسپاسم کمر هستید، یادگیری علت مشکل و نحوه بهترین مدیریت آن میتواند به شما کمک کند تا سریع و ایمن به سطح عملکرد و فعالیت قبلی خود بازگردید. برای آشنایی بیشتر با گرفتگی عضلات کمر علت و راههای درمان گرفتگی کمر همراه ما باشید.
علت گرفتگی کمر چیست؟
اسپاسم کمر میتواند نتیجه آسیب به عضلات، تاندونها و رباطهای کمر باشد یا میتواند به شرایط پزشکی جدیتری مربوط باشد. اسپاسم کمر به دلیل سفت شدن بافت ماهیچهای ایجاد میشود؛ اما این سفتی اغلب در نتیجه برخی از فشارهای مکانیکی دیگر رخ میدهد. استرس و فشار وضعیتی را در بدن شما ایجاد میکند که در آن بافت عضلانی نزدیک ستون فقرات شما به طور غیر طبیعی کشیده میشود. در نتیجه این کشش، رشتههای ماهیچهای سفت میشوند و احساس سفتی دردناکی ایجاد میشود.
بلند کردن اجسام سنگین یکی از دلایل شایع اسپاسم کمر است. علاوه بر بلند کردن اجسام سنگین، هر گونه فعالیتی که باعث فشار بیش از حد بر عضلات و رباطهای کمر شود، میتواند باعث آسیب شود. ورزشهایی مانند فوتبال و گلف میتوانند منجر به اسپاسم کمر شوند.
در صورت ابتلا به آرتریت یا پارگی دیسک در ستون فقرات، اسپاسم کمر ممکن است رخ دهد. آرتریت در ناحیه کمر میتواند به نخاع فشار وارد کند که ممکن است باعث درد در پشت و پاها شود. پارگی یا برآمدگی دیسک در مهرهها نیز میتواند به عصب فشار وارد کند و منجر به کمردرد شود.
علل مکانیکی اسپاسم کمر میتواند شامل موارد زیر باشد:
- دیسک کمر
- آرتریت کمر
- کشیدگی های کمر
- وضعیت نشستن یا ایستادن ضعیف
- اسپوندیلولیستزیس (Spondylolisthesis)
- تنگی کانال نخاعی
همه این مشکلات باعث افزایش فشار از طریق ساختارهای آناتومیک در ستون فقرات شما میشود. عضلات کمر شما در نزدیکی این ساختارها ممکن است دچار اسپاسم محافظتی شوند و باعث ایجاد احساس انقباض و درد در کمرتان شود.
سایر علل غیر مکانیکی اسپاسم کمر ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- استرس و اضطراب
- فقدان ورزش بدنی
- فیبرومیالژیا
کمردرد و گرفتگی کمر در دوران بارداری نیز شایع است، به خصوص زمانی که جنین سنگینتر میشود یا حرکت میکند.
اگر شرایطی دارید که باعث ایجاد استرس و فشار در ستون فقرات شما میشود، ممکن است در معرض خطر اسپاسم کمر باشید.
اسپاسم کمر و علائم گرفتگی کمر
اسپاسم کمر همان انقباض ناگهانی عضلات کمر است. فردی که دچار گرفتگی کمر میشود معمولاً احساس انقباض و سفت شدن عضله دارد و گاهی اوقات این احساس سفتی آنقدر شدید می شود که مانع از حرکت عادی فرد میشود. اسپاسم کمر ممکن است چند ساعت تا چند روز طول بکشد. برخی از افراد مبتلا به اسپاسم کمر به دلیل درد و گرفتگی در خم شدن به جلو مشکل دارند.
احساسات و علائم رایجی که هنگام اسپاسم کمر احساس میشود ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- درد در یک یا هر دو طرف کمر
- گرفتگی کمر سمت راست
- گرفتگی کمر سمت چپ، گرفتگی وسط کمر
- گرفتگی کمر پشت قلب
- احساس گرفتگی کمر و تنگی نفس
- مشکل در خم کردن ستون فقرات
- مشکل در ایستادن
- درد و احساس نبض در کمر
گاهی اوقات اسپاسم کمر ممکن است باعث احساس درد در باسن شود. هنگامی که اسپاسم شدید باشد، ممکن است با درد عصبی، بی حسی و سوزن سوزن شدن که به یک یا هر دو پا منتشر میشود، همراه باشد.
اکثر اسپاسمهای کمر به یکی از دو دسته زیر تقسیم میشوند:
اسپاسم حاد کمر: این اسپاسمها به طور ناگهانی و اغلب در حین بلند کردن چیزی یا تغییر موقعیت ظاهر میشوند. اسپاسم حاد ممکن است باعث درد شدید شود یا حرکت را دشوار کند.
اسپاسم مزمن کمر: اسپاسم مزمن به طور منظمتر اتفاق میافتد و ممکن است به آسیب خاصی مرتبط نباشد. برخی افراد پس از آسیب دیدگی کمر دچار اسپاسم مزمن کمر میشوند.
عوامل خطر ابتلا به گرفتگی کمر
چندین عامل خطر وجود دارد که ممکن است به گرفتگی ماهیچه کمر دچار شوید. برخی از این موارد قابل تغییر هستند، در حالی که برخی دیگر قابل تغییر نیستند.
عوامل خطر برای اسپاسم کمر عبارتند از:
- وضعیت نشستن ضعیف
- سن
- بیماری ضعیف شدن استخوان (پوکی استخوان)
- بلند کردن مکرر وسایل سنگین
- چاقی یا اضافه وزن
- شرایط روانی و استرس عاطفی
- سیگار کشیدن
- بارداری که معمولا با درد پایین کمر همراه است
اگر هر یک از این عوامل خطر را دارید، برای به حداقل رساندن آنها یا اجتناب از آنها تلاش کنید. شما میتوانید سیگار را ترک کنید، ورزش کنید یا در فعالیتهای مثبتی شرکت کنید که به شما در مدیریت استرس کمک می کند.
اگر دچار گرفتگی شدید کمر هستید، ممکن است لازم باشد برای تشخیص مناسب و درمان صحیح با پزشک خود مشورت کنید.
تشخیص اسپاسم یا گرفتگی کمر
پزشک میتواند به تشخیص علت گرفتگی کمر کمک کند. اگر اسپاسم ظرف چند روز بدتر شد یا ناپدید نشد، حتما به پزشک مراجعه کنید.
پزشک ممکن است یک معاینه فیزیکی انجام دهد، درباره سابقه پزشکی و زمانی که درد شروع شد سؤالاتی بپرسد و آزمایشهای تصویربرداری مانند اسکن اشعه ایکس یا MRI را برای بررسی عضلات و ستون فقرات انجام دهد.
افراد ممکن است سایر مشکلات کمر درد را با اسپاسم کمر اشتباه بگیرند. هنگامی که اسپاسم کمر بیش از چند روز طول می کشد، یا زمانی که از بین می رود و عود می کند، ممکن است به دلیل یک بیماری مزمن پزشکی باشد، مانند:
- مشکلات مربوط به دیسکهایی که ستون فقرات را تحت فشار قرار می دهند
- استئوآرتریت یا آرتریت روماتوئید
- باریک شدن ستون فقرات
- فیبرومیالژیا
- اسکولیوز
- اسپوندیلولیستزیس
- شکستگی استخوان
اسپاسم کمر چه مدت طول می کشد؟
معمولا اسپاسم کمر تنها چند روز طول می کشد. برخی از موارد شدید حدود 6 تا 8 هفته طول می کشد، اما اسپاسم و درد باید به تدریج در این دوره زمانی کاهش یابد و به شما امکان دهد تا به طور طبیعی حرکت کنید و به فعالیت طبیعی خود بازگردید. در صورت گرفتگی کمر به صورت طولانی مدت و شدید حتما به پزشک مراجعه کنید.
چه زمانی باید برای گرفتگی کمر به پزشک مراجعه کرد؟
اغلب اسپاسم کمر خود به خود از بین میرود، اما گاهی اوقات ممکن است شرایط شما نیاز داشته باشد که برای درمان مناسب به پزشک مراجعه کنید. علائمی که نشان میدهد باید فوراً برای اسپاسم کمر به پزشک متخصص مراجعه کنید میتواند شامل موارد زیر باشد:
- اسپاسمهایی که پس از ضربه شدید ایجاد می شوند.
- اسپاسم کمر که با گزگز، بی حسی یا ضعف در یک یا هر دو پا همراه است.
- اسپاسم همراه با مشکل در ادرار و کنترل آن
- اسپاسم کمر که مانع از نشستن یا ایستادن شما میشود.
- اسپاسمهایی که با تب یا در عرض چند هفته پس از کاهش وزن غیرقابل توضیح ایجاد میشوند.
- اسپاسمهایی که با یک یا دو هفته استراحت بهبود نمییابند.
به طور طبیعی، اگر علائمی دارید که باعث نگرانی شما در مورد اتفاق جدی میشود، با پزشک خود تماس بگیرید. مشورت در مورد اسپاسم کمر با پزشکتان هیچ ضرری ندارد. سپس آنها میتوانند تعیین کنند که آیا شما نیاز به معاینه دارید یا خیر و میتوانند راهنماییهایی در مورد بهترین درمان بیماری شما ارائه دهند.
درمان گرفتگی کمر
درمان اسپاسم کمر ممکن است شامل درمانهای خانگی یا درمانهای پزشکی باشد. این درمانها برای تسکین اسپاسم کمر و مدیریت استرسهای مکانیکی که ممکن است باعث اسپاسم شما شده باشد طراحی شدهاند. متخصصان پزشکی همچنین میتوانند راهکارهایی را برای جلوگیری از اسپاسم کمر به شما آموزش دهند.
درمان گرفتگی کمر در خانه
هنگامی که احساس گرفتگی کمر کردید میتوانید استراتژیهای مختلف مراقبت از خود در خانه را برای مدیریت این مشکل امتحان کنید.
درمانهای خانگی گرفتگی کمر میتواند شامل موارد زیر باشد:
- داروی ضد درد
- داروی ضد التهاب
- ماساژ کمر
- کشش ملایم
- ورزش برای گرفتگی کمر
- تغییرات وضعیتی
- استفاده از بسته گرمازا و سرمازا
اگر هر یک از این راهبردهای خودمراقبتی نتوانست اسپاسم کمر شما را مدیریت کند، ممکن است لازم باشد برای درمان به پزشک متخصص مراجعه کنید. درمانهای پزشکی برای اسپاسم کمر میتواند شامل موارد زیر باشد:
- فیزیوتراپی
- مراقبتهای کایروپراکتیک
- تحریک عصبی عضلانی الکتریکی از طریق پوست (TENS)
- تزریق استروئید
- جراحی کمر
تزریق و جراحی برای درد شما نسبتاً تهاجمی و خطرناک است و باید به عنوان آخرین راه حل برای درمان اسپاسم کمر در نظر گرفته شود. اکثر افراد مبتلا به اسپاسم کمر میتوانند با فیزیوتراپی یا مراقبتهای کایروپراکتیک که شامل تمرینها و یادگیری وضعیتهایی است که به رفع گرفتگی کمر کمک می کند، مدیریت کنند.
پیشگیری از گرفتگی کمر و اسپاسم
پیشگیری از اسپاسم کمر از اهمیت بالایی برخوردار است، به خصوص اگر در گذشته از اسپاسم رنج میبردید. ایدههایی برای جلوگیری از اسپاسم میتواند شامل موارد زیر باشد:
- تکنیکهای اصلاح وضعیت بدن
- شرکت در ورزشهای هوازی
- ترک سیگار
- انجام تمرینات کششی و تقویتی روزانه برای عضلات کمر
- انجام مدیتیشن یا سایر تکنیکهای مدیریت استرس
- استفاده از تکنیکهای مناسب بلند کردن اجسام
- استفاده از بستههای سرد و گرم به طور متناوب در ناحیه مورد نظر
تغییرات ساده در سبک زندگی شما میتواند تأثیر شدیدی بر اسپاسم کمر شما داشته باشد. همکاری نزدیک با ارائهدهنده مراقبتهای بهداشتی، فیزیوتراپ یا مربی شخصی میتواند به شما در شروع راه پیشگیری از اسپاسم کمر کمک کند.
از گرفتگی ناگهانی کمر در امان باشید!
دلایل زیادی برای بروز اسپاسم یا همان گرفتگی کمر وجود دارد. از جمله این دلایل میتوان به تغییرات مکانیکی در ستون فقرات، استرس و سبک زندگی اشاره کرد هنگامی که دچار گرفتگی کمر میشوید میتوانید از روشهای خانگی مانند مدیتیشن، ورزشهای هوازی، ماساژ و … استفاده کنید اما اسپاسم مداوم یا شدید کمر ممکن است به کمک پزشک یا سایر متخصصان پزشکی نیاز داشته باشد؛ بنابراین اگر دچار گرفتگی کمر شدهاید و رفتن به مراکز درمانی برای تشخیص علت درد و درمان آن برای شما سخت و دردناک است میتوانید از سرویس پزشک در منزل و فیزیوتراپی در منزل پلتفرم خدمات پرستاری آسانیسم بهرهمند شوید.
آسانیسم یک پلتفرم خدمات پرستاری حرفهای و موفق است که در شهر تهران و کرج به شما عزیزان خدمات رسانی میکند. تمامی پرستاران، پزشکان و فیزیوتراپهای آسانیسم افرادی متخصص، متعهد، آموزشدیده و مجرب هستند. از خدمات برجسته آسانیسم میتوان به سرویس پرستار در منزل، سرویس پزشک در منزل، سرویس فیزیوتراپی در منزل اشاره کرد؛ بنابراین اگر در مناطق تهران و کرج زندگی میکنید میتوانید برای تشخیص علت و همچین درمان اسپاسم کمر از خدمات پزشک در منزل و فیزیوتراپی در منزل آسانیسم بهرهمند شوید.
در نظر داشته باشید که تمامی پرسنل از جمله فیزیوتراپهای آسانیسم هنگام استخدام احراز هویت میشوند و همچنین به منظور افزایش کیفیت خدمات رسانی، کارشناسان آسانیسم بر عملکرد آنها به صورت دورهای نظارت دارند.
کارشناسان پلتفرم خدمات پرستاری آسانیسم در تمام روزهای هفته به صورت 24 ساعته پاسخگو و پشتیبان شما هستند؛ بنابراین در صورت نیاز به راهنمایی و مشاوره رایگان و همچنین اعلام نارضایتی از کار پزشک و فیزیوتراپ، تیم پشتیبان آسانیسم پاسخگوی شما خواهد بود.
شما میتوانید برای درخواست سرویس پزشک در منزل و فیزیوتراپ در منزل فرم ثبت سفارش موجود در سایت و اپلیکیشن آسانیسم را تکمیل کنید یا با شماره تلفن 02191304433 تماس بگیرید. پس از ثبت درخواست شما، کارشناسان ما جهت هماهنگی بیشتر و اطلاع از وضعیت و شرایط جسمانی شما یا بیمارتان با شما تماس خواهند گرفت. سپس با توجه به نیازتان سرویسدهی خواهند داشت.
5 پاسخ
سلام مهرهای کمرم بیشتر اوقات به حدی درد میگیره که اصلا نمی تونم بشینم پیش دکتر مغزاعصاب هم رفتم ولی فرقی نکرده به نظرتون باید چکار کنم تا خوب بشم؟
سلام دوست عزیز. برای اینکه مداوای اصولی را پیش بگیرید بهتر است با یک دکتر به صورت حضوری ملاقات کنید تا معاینه شوید.
وقت بخیر. من کمر درد شدید دارم به حدی که نمی تونم از جام بلند شم. یه نفر راهنمایی کرده برم طب سوزنی انجام بدم به نظرتون خوب میشم؟
بدون شک قبل از اینکه شما این کار را انجام بدهید توسط متخصص این کار یک سؤال هایی از شما پرسیده میشود و در صورتی که این کار برای شما خوب باشد طب سوزنی را تجویز می کنند. ما الان بدون هیچ اطلاعاتی نمی توانیم پیشنهاد این کار را به شما بدیم.
ممنون از راهنمایی خوبتون🙏