بیماری آبله مرغان یا واریسلا یک بیماری با قدرت واگیر شدید است که خود را با خارش و جوش های آبدار قرمز نشان می دهد و در 48 ساعت اول این بیماری قابلیت واگیر بسیار بالایی دارد که اغلب به عنوان یکی از عفونتهای دوران کودکی در نظر گرفته میشود. این بیماری میتواند بزرگسالانی که قبلاً به ویروس آن آلوده نشده اند را نیز مبتلا سازد.
شدت آبله مرغان در بزرگسالان معمولاً بیشتر و سختتر از کودکان است. این بیماری به خصوص برای زنان باردار، نوزادان و افرادی که عملکرد سیستم ایمنی بدنشان دچار اختلال شده است (مانند بیماران مبتلا به ایدز) بسیار خطرناک خواهد بود. معمولاً کودکان قبل از 10 سالگی آبله مرغان را میگیرند. سیستم ایمنی بدن پروتئینهایی به نام آنتی بادی را در طی عفونت ایجاد میکند. بدن با این ویروس مبارزه میکند و سپس محافظت مادام العمر در برابر آن (مصونیت ایمنی) ایجاد میشود. بنابراین، معمول نیست که بیش از یک دوره آبله مرغان در طول زندگی خود داشته باشید.
آبله مرغان به وسیله ویروسی به نام واریسلا زوستر به وجود میآید که یک ویروس خویشاوند با ویروس عامل بیماری زونا (هرپس زوستر) میباشد. اگر کودک شما به آبله مرغان مبتلا شده، نیازمند کمک در جهت بهبودی بوده و اگر شما نیاز به کمک دارید تا بتوانید با خیال آسوده تر به کودکتان رسیدگی نمایید پرستار کودک در منزل بهترین گزینه برای کودکان مبتلا به آبله مرغان می باشد تا به بهترین نحو از کودکان شما مراقبت نمایند.
علائم و نشانههای بیماری آبله مرغان
این بیماری در کودکان معمولاً با احساس کلی خستگی و همچنین تب و تورم غدد شروع شده و طی 3-5 روز آینده، بثورات پوستی ایجاد میشود. در زیر به علائم آبله اشاره خواهد شد و قبل از آن به این نکته توجه کنید که بایستی فرد مبتلا به آبله مرغان به خوبی استراحت نماید تا فرایند درمان آبله به سرعت تبدیل به درمان بشود.
مهمترین علائم و نشانههای بیماری آبله مرغان مربوط به قبل از ظهور جوشها:
- تب
- ناراحتی و حساسیت
- سردرد
- خستگی شدید
- حالت تهوع
- ترش شدن گلو
- از دست دادن اشتها یا مشکلات تغذیهای
- بیاشتهایی
- احساس عمومی کسالت و مریضی
- خارش پوست
- ظهور آثار جوش بر روی پوست که پوست اطراف به رنگ قرمز و به حالت ملتهب در میآید.
- ایجاد زخم در حفره دهان و لوزهها که ممکن است دو تا سه روز قبل از بروز تاولهای اصلی آبله مرغان مشاهده شود.
در حالت شدید این بیماری، ممکن است که به کل بدن سرایت کند و ممکن است که چشم، گلو، حنجره و واژن را درگیر کند. اگر نشانه های آبله مرغان را مشاهده نمودید بهتر است که با پزشک مشورت کنید تا در صورت صلاحدید پزشک داروهایی را برای تسریع درمان تجویز نماید.
علائم آبله مرغان در نوزادان چیست؟
علائم ابتلا به آبله مرغان در نوزادان مانند علائم آنفلوانزا است. به سختی میتوان گفت که کودک شما قبل از بروز بثورات در حال ابتلا به آبله مرغان است. زیرا اولین علائم آبله مرغان که نوزاد شیرخوار شما ممکن است تجربه کند بسیار شبیه به آنفولانزا است. این علائم اولیه ممکن است 1 تا 2 روز قبل از ظاهر شدن بثورات قرمز لکه دار بروز پیدا کنند. در بعضی موارد، کودک شما این علائم اولیه را تجربه نخواهد کرد و ممکن است فقط بثوراتی ایجاد شود.
بثورات آبله مرغان به طور ناگهانی ظاهر میشود. 1 تا 2 روز پس از بروز علائم اولیه که مانند آنفولانزا است، بثورات قرمز به صورت تاولهای خارش دار و پر از مایعات ایجاد میشود. این بثورات معمولاً با لکه های قرمز کوچک روی صورت، قفسه سینه یا شکم شروع میشود اما به سرعت در کل بدن پخش میشود.
چه مدت کودک من آبله مرغان خواهد داشت؟
آبله مرغان به طور معمول 2 هفته طول میکشد. به مدت 3 تا 5 روز پس از شروع اولین باری که در کودک شما یک بثورات قرمز قرمز ایجاد میکند، لکههای جدیدی در نقطههای دیگر از بدنشان ظاهر میشود. با گذشت زمان، معمولاً 5 تا 10 روز، این لکه ها خشک میشوند و زخمها تشکیل میشوند و سپس از بین میروند.
روزهای اول این بیماری بدترین حالت است. قبل از شروع پوسته پوسته شدن و تشکیل زخم، خارش فراوانی در ناحیه جوشها احساس میشود. در نتیجه 3 تا 5 روز اول معمولاً بدترین حالت را دارند. دلیل این امر این است که تاول ها هنگام پر شدن از مایع، مواد شیمیایی را آزاد میکنند که باعث خارش پوست میشوند. هرچه تاول ها بهبود یابند و از بین بروند، این ماده شیمیایی متوقف میشود و کمتر باعث تحریک پوست میشود. بنابراین از زمان قرار گرفتن فرد در برابر ویروس آبله، امکان دارد تا 21 روز طول بکشد که ویروس خود را در بدن فرد نشان دهد و دوره درمان آبله بین 5 تا 10 روز می باشد.
پس از دیده شدن تاولهای آبله مرغان بر روی پوست، سه مرحله اتفاق می افتد:
- ایجاد برآمدگیهای (جوشهای نوک تیز) صورتی یا قرمز رنگ که بعد از چند روز پاره میشود.
- ایجاد تاولهای پر از مایع (وزیکولها) که حدود یک روز قبل از ترکیدن و باز شدن جوشهای نوک تیز، از این جوشها به وجود میآیند.
- ایجاد حالت پوسته پوسته و جرب که بر روی تاولهای ترک خورده به وجود میآید و چند روز طول میکشد تا خوب شود.
عوارض احتمالي بیماری آبله مرغان
درکودکان سالم اکثراً ورم ناشی خارش مشاهده میشود اما عوارض دیگری ندارند. به ندرت، زخمهای آبله مرغان میتوانند به باکتریها آلوده شوند. این باکتریها میتوانند گسترش پیدا کرده و باعث بیماریهای دیگری مانند ذات الریه و آنسفالیت شوند. برخی از کودکان در صورت تماس با آبله مرغان در معرض خطر زیادی قرار دارند. این ویروس میتواند به طور جدی بر روی آنها تأثیر بگذارد که عبارتند از:
- عفونت باكتريايي ثانويه برروي تاولهاي آبله مرغان
- عفونت ويروسي چشم
- ندرتاً آنسفاليت (التهاب يا عفونت مغز)
- احتمال بروز زونا سالها بعد در دوران بزرگسالي
- ندرتاً باقيماندن جاي تاول، در صورتي كه تاول عفوني شود
- ميوكارديت (التهاب عضله قلب)
- آرتريت (التهاب مفصل) به طور گذرا
- ذاتالريه
- نشانگان راي
نحوه ی انتقال یا سرایت آبله مرغان
ویروس واریسلا از طریق ذرات داخل هوا منتقل میشود. این ذرات هنگامی که شخص بیمار سرفه یا عطسه میکند، در هوا پخش میشوند. ویروس این بیماری ممکن است از طریق تماس مستقیم یا لمس کردن تاولهای آلوده نیز به شخص دیگر سرایت کند. این ویروس به شدت واگیردار است و شخص مبتلا به آن از حدود دو روز قبل از ظهور جوشهای پوستی، آلوده است و میتواند ویروس را به دیگران منتقل کند، هر چند که خود شخص ممکن است در این زمان، هیچ گونه علائمی از این بیماری مشاهده نکند.
از وقتی که جوش های آبله مرغان بر روی پوست ظاهر میشود تا زمانی که همه تاولها خشک شده و روی آن پوسته خشک تشکیل شود، معمولاً حدود ۵ تا ۷ روز طول میکشد و در این مدت ویروس میتواند از شخص بیمار به دیگران سرایت کند.
آیا کودک مبتلا به آبله مرغان میتواند به مدرسه برود؟
برای جلوگیری از شیوع عفونت، کودکان را به مهد کودک یا مدرسه دور نبرید تا زمانی که به طور کامل بهبود یابند. اگر فرزند شما آبله مرغان دارد، سعی کنید آنها را از مکان های عمومی دور نگه دارید تا از تماس با افرادی که احتمالاً آن را تجربه نکرده اند، خودداری کنید. به خصوص افرادی که در معرض آسیب جدی هستند. مانند کودکانی که تازه متولد شده اند، زنان باردار و هر کسی که دارای سیستم ایمنی ضعیفاند، افرادی که درمان سرطان دارند یا داروهای استروئیدی مصرف میکنند.
از وقتی که همه تاولها خشک شده و بر روی آنها پوسته خشک (چرب) تشکیل شود، کودک میتواند به مدرسه بازگردد. دقت کنید که بعد از تماس اولیه کودک با بیماری و آلوده شدن او به ویروس، تا زمانی که جوشهای ناشی از آبله مرغان بر روی پوست او ظاهر شود، ممکن است تا ۱۶ روز طول بکشد. در شهرهای بزرگ و شلوغی مانند تهران، زمانی که کودک به مدرسه نمیرود و شما هم شاغل هستید و فرصت ندارید تا از او مراقبت کنید، برای نگهداری کودک بیمار میتوانید، از خدمات مراقبت از کودک در منزل تهران استفاده کنید.
چه افرادی بیشتر در معرض خطر آبله مرغان هستند؟
- افرادی که مصرف دارو های شیمی درمانی دارند.
- افرادی که مصرف مواد مخدر دارند.
- نوزادانی که مادرانشان قبلا آبله مرغان نگرفته اند و از واکسن آن استفاده نکرده اند
- زنان باردار که آبله مرغان نگرفته اند.
- افرادی که تابحال آبله مرغان نگرفته اند و بدنشان دارای سیستم دفاعی ضعیف هستند
افرادی که در بالا ذکر شد مخصوصا مادران باردار بایستی در صورت دچار شدن به آبله مرغان سریعا به پزشک مراجعه کنند تا دچار عوارض این بیماری نشوند و درمان راحتی داشته باشند.
مراقبت های آبله مرغان در کودکان
برای درمان آبله مرغان در کودکان سالمی که بیماری خاصی نداشته باشند، معمولاً نیازی به درمانهای پزشکی ندارد. اما چون کودکان آستانه ی تحمل پایینی دارند رعایت یک سری نکات به پشت سر گذاشتن این بیماری کمک می کند. پرستار کودک به مادران کمک بسیار زیادی می کند تا کودکان به آسانی این مرحله را پشت سر بگذراند. برخی از این نکات عبارتند از:
- فرزند خود را در خانه نگه دارید؛ آنجا که آبله مرغان یک بیماری مسری است، تا آنجا که امکان دارد کودکتان را خارج از خانه نبرید و یا قرار گرفتن او در مقابل افراد دیگر را محدود کنید. این کار را تا زمانی ادامه دهید تا اینکه تمام تاولهای آبله مرغان، زخم تشکیل داده و به صورت پوسته پوسته در بیابند و تاول های جدیدی ایجاد نشوند. معمولاً حدود یک هفته طول می کشد که تاولها به این شکل برسند.
- حمام با جو دوسر کلوئیدی: جو دوسر کلوئیدی موجود در داروخانه نزدیک شما، در رفع خارشهای ناشی از این بیماری کمک کنند است. در حالی که وان با آب ولرم و نه داغ پر میشود، بلغور جو دوسر را در وان یا تشتی که کودک خود را در آن نشانده اید،اضافه کنید.
- پس از استحمام، یک پماد موضعی مانند لوسیون کالامین و یا یک لوسیون ضد خارش بدون عطر روی پوست کودکتان بمالید. استفاده از آنتی بیوتیکهای موضعی بدون نسخه خود داری کنید زیرا ممکن است باعث ایجاد حساسیت شوند.
- تب کودک را تسکین دهید؛ از داروهای غیر آسپیرینی مانند استامینوفن یا ایبوپروفن استفاده کنید. از آسپرین یا محصولات حاوی آسپرین استفاده نکنید. استفاده از آسپرین در کودکان مبتلا به آبله مرغان با سندرم ری همراه است. سندروم ری یک بیماری شدید است که بر کبد و مغز تأثیر میگذارد و میتواند باعث مرگ شود.
- رفع خارش؛ در نظر داشته باشید که میتوانید به کودک آنتی هیستامین بدون نسخه مخصوص کودکان بدهید. همیشه دستورالعملهای موجود در برچسب را چک کنید و از دوز صحیح استفاده کنید.
- ناخن های فرزندتان را کوتاه و مرتب نگه دارید؛ این کار به جلوگیری از عفونتهای پوستی ناشی از خاراندن تاولها کمک میکند. برای کودکان خردسال، جوراب یا دستکش را روی دستشان بکشید تا از خراشیدن جلوگیری شود. برای محدود کردن ایجاد زخم، اطمینان حاصل کنید که کودک شما جوشهای آبله مرغانی خود را نمیکند.
برای اکثر کودکان سالم، آبله مرغان به تنهایی بدون درمان خاصی بهبود مییابد. با این حال، اگر شما یک نوزاد مبتلا به آبله مرغان دارید و یا فرزندتان دارای سیستم ایمنی ضعیف است که در تنفس دچار مشکل شده یا تاولها عفونت کرده، به پزشک مراجعه کنید.
پوست را نخارانید؛ خاراندن پوست میتواند باعث زخم شدن و باقی ماندن جای زخم، کند شدن روند بهبودی تاولها و افزایش خطر عفونت و التهاب شود. اگر کودک شما نمیتواند از خاراندن پوست خودداری کند، میتوانید: به کودک خود، مخصوصاً در هنگام شب، دستکش بپوشانید و ناخنهای کودک را مرتب کوتاه کنید. از آنجا که رعایت نکات ذکر شده در تسریع درمان کودکتان نقش بسزایی دارد، استفاده از پرستار کودک بیمار برای مراقبت هرچه بهتر و نگهداری ازاو بسیار مؤثر است.
روش هایی برای کاهش خارش پوست و سایر علائم تا درمان آبله مرغان
* اگر جوش های آبله مرغان در داخل دهان کودک زده است، از غذاهای نرم و آبکی استفاده کنید.
* داروهای آنتی هیستامین از قبیل دیفن هیدرامین را برای کاهش خارش پوست استفاده شود.
* از استامینوفن یا ایبوپروفن برای تسکین تب خفیف استفاده شود.
* پوست کودک را خنک نگه داشته شود.
* مالیدن کرم هیدروژل میتواند باعث رفع خارش شود و مهمتر از آن، به عنوان مانعی برای خاراندن پوست عمل کند.
چه زمانی باید پزشک مراجعه کرد
درصورت گمان شما بر اینکه ممکن است شما یا فرزندتان مبتلا به آبله مرغان باشید، با پزشک مشورت کنید. او معمولاً با بررسی بثورات و در نظر گرفتن سایر علائم میتواند آبله مرغان را از سایر بیماریها تشخیص دهد. پزشک شما همچنین میتواند داروهایی را برای کاهش شدت آبله مرغان و در صورت لزوم درمان عوارض آن تجویز کند. برای جلوگیری از آلوده شدن دیگران در اتاق انتظار مطب پزشک بهتر است از خدمات پزشک در منزل استفاده کنید. در شرایط زیر ضرورت دارد که حتما به یک پزشک مراجعه کنید:
- کودک کمتر از 1 سال دارد
- کودک شرایطی دارد که سیستم ایمنی بدن را تضعیف میکند
- آبله مرغان ط بعد از یک هفته از بین نمی رود
- عفونت بسیار جدی به نظر میرسد یا برای کودک غیرقابل تحمل است
- تب بیش از 4 روز طول میکشد یا بالاتر از 38.9 درجه سانتیگراد افزایش مییابد
- بثورات متورم، قرمز، گرم یا حساس میشود
- زنانی که در زمان بارداری آبله مرغان را گرفتهاند نیز باید با پزشک مشورت
دستورالعملهای رژیم غذایی مناسب آبله مرغان
بثورات ناشی از ویروس آبله مرغان نه تنها قسمت بیرونی بدن را میپوشاند بلکه بر روی زبان ، دهان و گلو نیز دیده میشود. در حقیقت، یک مطالعه در سال 2001 در 62 کودک در سن 2 تا 13 سالگی نشان داد که تعداد ضایعات دهانی ناشی از ویروس واریسلا زوستر از 1 تا 30 عدد بسته به شدت بیماری دیده شد. بنابراین، از غذاهایی که ممکن است این ضایعات دهانی را تحریک کنند مانند غذاهای پرادویه، اسیدی، شور و تند بپرهیزید.
علاوه بر این، اگر سیستم ایمنی بدن کودکتان از قبل به خطر افتاده و یا ضعیف است، ویروس آبله مرغان به احتمال زیاد باعث عوارض بعدی مانند گاستریت میشود. وضعیتی که التهاب معده علائمی مانند درد، حالت تهوع و استفراغ را به همراه دارد. پیروی از یک رژیم غذایی ملایم، یکی از راههای اطمینان بخش برای درمان درمان آبله مرغان است. در صورتی که فرصت کافی برای مراقبت از فرزندتان ندارید، پرستار به طور مؤثری میتواند در نگهداری کودک در منزل نقش داشته باشد. از غذاهای مناسب برای دوران بیماری آبله مرغان شامل موارد زیر میباشد:
- غذاهای نرم مانند پوره سیب زمینی، سوپ، عدسی و لوبیا، تخم مرغ آب پز
- غذاهای خنک مثل ماست، شیر، بستنی، اسموتی
- میوه و سبزیجات غیر اسیدی مانند سیب، موز، خیار، اسفناج و انواع توتها
- هیدراته ماندن که منظور از آن مصرف مایعات فراوان است. با توجه به اینکه آبله مرغان میتواند در ناحیه دهان و گلو اثرات زیادی داشته باشد، ممکن است مصرف غذاها و نوشیدنیها دردناک شود. در نتیجه ممکن است افراد آلوده به ویروس را در معرض خطر کم آبی قرار دهد.
پیشگیری از آبله مرغان
برای بیشتر نوزادان، آبله مرغان به صورت خفیف است و خود به خود درمان میشود. با این وجود، آگاهی از این نکته که آبله مرغان در نوزادان گاه خطرناک است و میتواند باعث علائم شدید شود، اهمیت دارد. واکسیناسیون بهترین راهکار برای کاهش خطر ابتلا به آبله مرغان در نوزادان و کودکان خردسال است. از آنجایی که نوزادان زیر 1 سال واکسنی علیه آبله مرغان دریافت نمیکنند. والدین میتوانند در مورد راهکارهای پیشگیری و ایمنی از یک همراه بیمار در منزل راهنمایی گیرند.
درمان آبله مرغان در کودکان
در کودکان سالم، آبله مرغان معمولاً نیازی به درمان پزشکی ندارد. با این حال ممکن است پزشک یک آنتی هیستامین برای تسکین خارش پوست کودکتان تجویز کند؛ درست است که در بیشتر موارد، باید اجازه دهید که بیماری دوره خود را طی کند اما اگر نوزاد مبتلا به آبله مرغان دارید یا اگر کودک شما دارای سیستم ایمنی ضعیفی است، مشکل تنفسی دارد یا تاول ها روی پوست او عفونی شده اند، باید به پزشک مراجعه کنید.
درمان خاص برای آبله مرغان توسط پزشک کودک شما بر اساس موارد زیر تعیین می شود:
- سن فرزند شما، سلامت کلی و سابقه پزشکی او
- وسعت آبله مرغان
- تحمل فرزند شما برای داروها، رویه ها یا درمان های خاص
- انتظارات برای سیر شرایط
- نظر یا ترجیح شما
اگر کودک شما در معرض خطر بالای عوارض باشد:
برای افرادی که در معرض خطر بالای عوارض آبله مرغان هستند، پزشکان گاهی اوقات داروهایی را برای کوتاه کردن طول عفونت و کمک به کاهش خطر عوارض تجویز می کنند.
- استامینوفن برای کاهش درد و تب. از استامینوفن (تیلنول) برای درد و تب استفاده کنید. اگر فرزندتان تب شدید یا درد ناشی از آبله مرغان دارد، به سراغ تیلنول بروید. تیلنول حتی می تواند به تسکین درد مرتبط با زخم هایی که روی پوست یا دهان کودک شما ایجاد می شود کمک کند و برای کودکان بالای 2 ماه، بی خطر است. از مسکن های ضد التهابی مانند ایبوپروفن خودداری کنید چراکه می تواند بیماری آبله مرغان را بدتر کند. همچنین توجه داشته باشید که هرگز به کودک آسپرین ندهید زیرا می تواند منجر به یک عارضه جدی به نام سندرم ری شود. (سندرم ری بیماری شدیدی است که بر کبد و مغز تأثیر می گذارد و می تواند باعث مرگ شود.)
- استفاده آنتی بیوتیک برای درمان عفونت های باکتریایی که ممکن است ایجاد شوند (آنتی بیوتیک ها عفونت آبله مرغان را درمان نمی کنند)
- داروهای ضد ویروسی برای موارد شدید. اگر فرزندتان در معرض خطر بالای عوارض باشد پزشک ممکن است یک داروی ضد ویروسی مانند آسیکلوویر (Zovirax، Sitavig) را پیشنهاد کند. این دارو ممکن است شدت آبله مرغان را در صورت تجویز ظرف 24 ساعت پس از ظاهر شدن اولین بثورات کاهش دهد. سایر داروهای ضد ویروسی مانند والاسیکلوویر (والترکس) و فامسیکلوویر نیز ممکن است شدت بیماری را کاهش دهند، اما ممکن است برای همه مناسب نباشند.
- در برخی موارد، پزشک ممکن است تزریق واکسن آبله مرغان را طی سه تا پنج روز پس از قرار گرفتن در معرض ویروس توصیه کند. این واکسن می تواند از بیماری جلوگیری کند یا از شدت آن بکاهد.
- استفاده لوسیون کالامین (برای رفع خارش)
- افزایش مصرف مایعات (برای جلوگیری از کم آبی بدن)
- حمام خنک با جوش شیرین (برای تسکین خارش)
- برای آرام کردن پوست کودکتان از یک پارچه شستشوی خنک و مرطوب روی نواحی با خارش شدید استفاده کنید.
کودک نباید تاول ها را بخاراند، زیرا این امر می تواند منجر به عفونت های باکتریایی ثانویه شود. ناخن های کودک خود را کوتاه نگه دارید تا احتمال خاراندن کاهش یابد.
واکسن آبله مرغان
واکسن آبله مرغان یا واریسلا بهترین راه برای پیشگیری از ابتلاء به این بیماری میباشد. کودکان باید ۲ دوز از واکسن واریسلا را دریافت کنند:
– دوز اول در فاصله بین ۱۲ تا ۱۵ ماهگی
– دوز دوم در فاصله سنین ۴ تا ۶ سالگی
– واکسن آبله مرغان را میتوان با واکسن بیماریهای سرخک، اوریون و سرخچه ترکیب کرد، اما برای بعضی از کودکانی که در سنین بین ۱۲ تا ۲۳ ماهگی قرار دارند، این کار میتواند باعث افزایش خطر تب شدید و تشنج ناشی از واکسن در کودک شود. این واکسن می تواند تا 90 درصد از مبتلا به بیماری آبله را جلوگیری نماید و حتی اگر فردی که واکسن آبله مرغان را تزریق کرده به بیماری آبله دچار شود با شدت بسیار کمتری به این بیماری دچار میشود.
توجه داشته باشید که واکسن آبله برای همه افراد مناسب نمی باشد و توصیه میشود که افرادی که در دسته بندی زیر قرار دارند از این واکسن استفاده نکنند
- زنانی که قصد بارداری دارند یا در دوران بارداری هستند
- افرادی که بدنشان سیستم ایمنی ضعیفی دارد
- افرادی که با آنتی بیوتیک ها حساسیت دارند.
6 پاسخ
خوب
مطلب خوبی بود
ممنون فاطمه خانم.
ممنون فاطمه خانم.
سلام من در کودکی آبله مرغان گرفتم و الان در حدود سن ۳۶ سالگی زونا گرفتم و درمانم حدود ۱۵ روز میگذره ولی کودکم علائم بالینی آبله مرغان رو پیدا کرده از من گرفته من خودم رو قرنطینه کردم و الان زخمهام بهترن
سلام دخترم 10 سال دارد و هنوز آبله مرغان نگرفته باید چه کنم
واکسن آبله مرغان براش استفاده کن
من الان پنج روزه آبله مرغان دارم 15 سالم هست دیشب اصلا نتونستم بخوابم و خواهش میکنم که اگه کسی از افراد نزدیک به شما آبله مرغان دارد از او دور شوید چون آبله مرغان یک بیاری خیلی دشواری هست