یکی از مشکلاتی که مادران را درباره سلامتی کودکشان نگران میکند، استفراغ است. این اتفاق در بین کودکان شایع است و جای نگرانی وجود ندارد مگر اینکه چندین بار تکرار شود.
استفراغ به دلایل متفاوتی برای کودکتان اتفاق میافتد، این دلایل ممکن است مسمومیت غذایی و گرمازدگی باشد یا قرار گرفتن در ماشین برای مدت طولانی. دلیل آن هرچیزی که هست، میتوانید با انجام یکسری مراقبتهای خانگی استفراغ را درمان کنید و یا از پرستار کودک بخواهید آنها بهکار گیرد.
اگر میخواهید کودکتان تغذیه سالمتر و سبک زندگی شادتری داشته باشد، میتوانید از خدمات پرستاری در منزل استفاده کنید. پرستار کودک برنامه غذایی مناسبی در نظر گرفته و به حساسیتهای کودک شما توجه میکند. او در زمان بیماری بهتر از هر کسی میتواند از کودک پرستاری کند.
استفراغ چیست و به چه دلیلی رخ میدهد؟
استفراغ یک بیماری نیست اما میتواند نشانه یک بیماری یا مشکل در بدن باشد. به طور معمول قبل از استفراغ، نوعی ناراحت شکمی با نام تهوع ایجاد میشود و سپس محتویات معده با فشار، به صورت ارادی یا بیاختیار از طریق دهان خارج می شوند به آن استفراغ میگویند. این اتفاق در افراد، سنین و زمانهای متفاوت، دلایل مختلفی دارد؛ اما برخی از عوامل مشترک آن شامل مصرف برخی از داروها، میگرن، پرخوری، آپاندیسیت، شیمی درمانی، استرس، عفونت گوارش، بینابینی و… میشود.
در صورتی که استفراغ در کودک شما حداکثر تا یک روز بهبود نیابد و یا با علائمی مثل غش، رنگ پریدگی، تاری دید، درد شکم، درد قفسه سینه، تب بالا، سردرد، افزایش تعداد تنفس و نبض، کمبود آب بدن، عدم توانایی مصرف غذا بیش از 12 ساعت و… همراه باشد، باید هرچه سریعتر به پزشک مراجعه کنید. همچنین استفراغ در کودکان زیر 12 هفته باید سریعا به پزشک گزارش شود.
درمان خانگی استفراغ در کودکان
در صورتی استفراغ کودک شما سطحی باشد با انجام یک سری موارد در منزل می توانید برای بهبود آن اقدام نمایید در ادامه موثر ترین روش های درمان این بیماری را توضیح و روش انجام آن ها را شرح میدهیم:
نوشاندن مایعات به کودکان
از مهمترین عوارض استفراغ در بدن کودکان بروز مشکل کمآبی در بدن است. این مشکل در کودکان زودتر از بزرگسالان رخ میدهد و برای سلامتی او خطرناکتر است. برای کمک به کودک خود در مقابله با کم آبی بدن، نیاز است که مقدار مناسبی آب به او بنوشانید. پرستار کودک نیز باید در هنگام بروز استفراغ، برنامه غذایی مناسب متشکل از غذاهای آبکی و مایعات تنظیم و تهیه کند.
هنگامی که بدن کودک کم آب میشود، علائمی مثل گود رفتن چشمها، خشکی دهان و حلق، خستگی، کاهش مقدار اشک زمانی که گریه میکند، دفع ادرار به رنگ تیره یا عدم دفع ادرار و… را مشاهده خواهید کرد. شاید فکر کنید با هر بار استفراغ، آب و مایعات مصرف شده از بدن خارج میشود و مصرف آنها بی فایده است اما حتی اگر استفراغ ادامه پیدا کند باز هم مقداری از آن جذب بدن میشود.
غذاهایی که علاوه بر کاهش تهوع مقدار زیادی آب را وارد بدن میکنند شامل:
- انواع سوپها
- آب مرغ
- چای گرم
- موز
- ماست
- میوه و سبزیجات
- زنجبیل
امکان درمان استفراغ با مواد غذایی که در خانه داریم وجود دارد، پس بهتر است این موادغذایی را شناخته و با طرز استفاده از آنها جهت درمان استفراغ کودک آشنا شویم. در ادامه به 10 روش خانگی و آسان برای رفع استفراغ در کودکان میپردازیم.
زنجبیل و عسل
مصرف زنجبیل و عسل برای بیماریهای مختلف از زمانهای قدیم توصیه میشده و استفاده از آن به صدها سال قبل برمیگردد. از خواص زنجبیل و عسل برای درمان مشکلات تنفسی و سرماخوردگی زیاد شنیدهاید، اما باید بدانید این معجون برای رفع حالت تهوع نیز مناسب است. با توجه به تحقیقات انجام شده، مواد شیمیایی موجود در زنجبیل، علائم تهوع در معده، روده، مغز و سیستم عصبی را کنترل میکند.
مصرف زنجبیل و عسل برای کودکان زیر دوسال توصیه نمیشود. بهتر است برای مصرف کودکان بالای 2 سال نیز بهتر است با پزشک مشورت شود. اگر میخواهید آن را به صورت چای مصرف کنید، باید یک تکه زنجبیل را پوست گرفته و رنده کنید. مقداری آب جوش را به آن افزوده و به مدت 10 تا 20 دقیقه بگذارید دم بکشد. سپس مقداری دارچین، عسل و آب لیمو، به آن بیفزاید و به کودک بنوشانید.
مصرف نعناع
از دیگر روشهایی که با استفاده از آن میتوان به تهوع و استفراغ کودکان خاتمه داد، خوراندن نعناع به آنها است. این گیاه دارویی به دلیل داشتن رایحهای خوشایند، تهوع را برطرف میکند. به روشهای متفاوتی برای استفاده از نعناع وجود دارد. میتوانید آن را به صورت تازه به کودک بخورانید یا به صورت چای آن را دم کنید. برای تهیه چای نعناع به شیوه زیر عمل کنید.
یک چهارم فنجان نعناع را داخل کتری ریخته و 1 لیوان آب جوش روی آن بریزید. درب کتری را ببندید و 5 دقیقه به آن اجازه دهید تا دم بکشد. پس از آماده شدن دمنوش، آن را صاف کنید و به دلخواه به صورت گرم یا سرد به کودک بدهید. میتوانید از مقداری آبلیمو و عسل را برای بهتر شدن طعم آن استفاده کنید.
مصرف دارچین
دارچین مادهای ضد باکتریایی و ضد ویروسی قوی است. به همین علت در درمان استفراغ کودکان موثر است. از طرفی عوارض کمی دارد و زودتر از عرق نعناع یا چای نعناع تاثیر میگذارد. برای استفاده از دارچین باید مقدار مناسبی از چوب دارچین را با یک و نیم لیوان آّب در کتری قرار داده و به مدت 25 دقیقه با حرارت کم دم کنید. سپس اجاق را خاموش کرده و 15 دقیقه اجازه دهید تا دمنوش خنک شود. اکنون میتوانید مقداری عسل و آبلیمو به آن اضافه کرده و کودک بنوشانید. درصورتی که میخواهید دمنوش را با استفاده از پودر دارچین تهیه کنید، باید از یک قاشق دارچین استفاده کرده و مدت زمان دم کردن را به 5 دقیقه کاهش دهید.
کاربرد لعاب برنج
اروش دیگری که میتوانید برای درمان استفراغ کودکان استفاده کنید مصرف لعاب برنج است. لعاب برنج در برنامه غذایی نوزادان نیز گنجانده میشود؛ چراکه سرشار از ویتامین و مواد معدنی است. از طرفی آب برنج، برای درمان مشکلات گوارشی کودکان نیز مناسب است بخصوص اگر دلیل تهوع و استفراغ، تورم در معده باشد. برای تهیه لعاب برنج، سه فنجان آب را با یک فنجان برنج شسته شده در قابلمهای مخلوط کرده و بگذرارید جوش بیاید. اجازه دهید حداقل 15 دقیقه برنج در آب بجوشد و سپس آبکش کنید و آّب برنج را در ظرف دیگری بریزید. حال 2 قاشق غذاخوری یا 30 میلیمتر از آن را در فواصل زمانی 4 ساعته به کودک بدهید.
مصرف هسته هل
ما ایرانیها، معمولا هل را به دلیل رایحه معطر و خوش بو، همراه چای دم کرده و استفاده میکنیم. اما از گذشته در پزشکی چینی و یونانی، از هل به عنوان درمان کننده اختلالات گوارشی استفاده میکردند. حتی از دانه هل عصاره متانولی گرفته میشود که برای رفع گرفتگی معده، نفخ شکم و… مناسب است. از دیگر مزایای دانه هل، خاصیت ضد باکتریایی است.
این خاصیت موجب مهار رشد و گسترش انواع میکروب در بدن میشود. هل میتواند میکروبهایی که عامل مسمومیت غذایی هستند را از بین ببرد. این ویژگیها در کنار خواص آرام بخش این دانه جادویی، برای درمان تهوع و استفراغ موثر است. برای استفاده از آن مقدار مناسبی هل را با شکر مخلوط کرده و به کودک بخورانید.
میخک
میخک از گیاهانی است که از گذشته در طب سنتی ایرانی از آن استفاده میکردند. از خواصی که میخک با آن معروف است، میتوان به رفع بودی بد دهان، کاهش درد دندان، و تقویت لثه اشاره کرد؛ اما جالب است بدانید که میخک یکی از بهبود دهندگان سیستم گوارشی نیز بهشمار میرود. این گیاه معطر خواص ضد باکتریایی و ضد ویروسی دارد.
دمنوش میخک
برای تهیه دمنوش گل میخک، باید مقدار 10 گرم گل میخک را با حدود 1 لیتر آب جوش مخلوط کنید. آنها را در کتری یا ظرف مناسبی ریخته و درب آن را ببندید تا دم بکشد. زمان مناسب برای دم کشیدن میخک 5 دقیقه است. به دلخواه میتوانید دارچین، زنجبیل یا عسل را به آن بیفزایید. سپس دمنوش را صاف کرده و جهت درمان استفراغ کودک استفاده کنید. باید توجه داشته باشید که بدن بعضی از افراد در مصارف بالای میخک ممکن است حساسیت نشان دهد، با افت قندخون مواجه شود یا تشنج کند.
دانه رازیانه
رازیانه گیاهی پرکاربرد است که خواص زیادی دارد. از این رو تمام قسمتهای آن از جمله برگ، غنچه و دانه را در آشپزی و برای درمان بعضی از بیماریها استفاده میکنند. طعم و بوی این گیاه باعث شده از آن به شکلهای مختلف خام، پخته، خشک و یا بهعنوان چاشنی غذا استفاده کنند.
بهبود بینایی، تنظیم اشتها، کاهش استرس، کاهش نفخ و کاهش ورم معده تنها تعدادی از خواص این گیاه دارویی هستند. خاصیت ضدمیکروبی و درمان اختلالات گوارشی دانه رازیانه باعث شده است که از آن به عنوان درمان کننده تهوع و استفراغ کودکان یاد شود. با توجه به دلیلی که از رازیانه استفاده میکنید شیوه استفاده از آن نیز متفاوت خواهد بود. اما برای درمان تهوع و استفراغ کودکان، باید دمنوش آن را تهیه کرده و روزانه سه لیوان به کودک بدهید.
مصرف سرکه سیب
سرکه سیب با روند تخمیر طبیعی تولید میشود و کاربرد زیادی در آشپزخانه دارد. از این ماده میتوانید برای درمان تهوع، استفراغ و اسهال کودک استفاده کنید. سرکه سیب حاوی پکتین بوده و برای باکتریهای خوب روده مفید است؛ از طرفی باکتریهای خوب در حفظ سیستم ایمنی تاثیرگذارند. کاهش التهاب روده و حجیم شدن مدفوع از دیگر خواص آن به شمار میرود. سرکه سیب میتواند سموم بدن کودک را دفع کند و خاصیت ضد میکروبی نیز دارد. نحوه استفاده از سرکه سیب با توجه به علت استفاده از آن میتواند متفاوت باشد.
ترکیب آن با آب، جوش شیرین، عسل، فلفل قرمز و آبلیمو رایجترین روشهای استفاده برای مشکلات گوارشی هستند. برای استفاده از این سرکه سیب، جهت برطرف شدن تهوع و استفراغ کودکان، مقدار مناسبی از آن را با عسل و یک لیوان آب مخلوط کرده و به کودک بدهید. باید توجه داشت که مصرف بیشاز اندازه سرکه سیب ممکن است نتیجه عکس داشته باشد.
پیاز و زنجبیل
پیاز به عنوان یک آنتیبیوتیک طبیعی، باعث بهبود تهوع و استفراغ در کودکان میشود. برای استفاده از آن باید مقداری زنجبیل تازه را شست و شو داده و خرد کنید. سپس یک تکه پیاز را خرد کرده یا بفشارید تا آب آن خارج شود. آب پیاز و زنجبیل خرد شده را با یکدیگر ترکیب کنید. کودک باید این ترکیب را سه مرتبه در روز مصرف کند تا بهبود یابد.
مراقبت از کودک دلبندتان را به آسانیسم بسپرید!
استفراع و تهوع در کودکان میتواند به دلایل متفاوت جسمی و روحی ایجاد شود. درصورتی که کودک شما دچار مشکل حاد نشده باشد با چند راهکار ساده میتوانید آن را درمان کنید. در این مقاله 10 روش مفید برای درمان استفراغ در کودکان را بررسی کردیم. شما میتوانید جهت مراقبت از کودک خود، از خدمات پرستاری در منزل آسانیسم استفاده کنید. پرستاران آسانیسم به مشکلات و چالشهای احتمالی هنگام رشد کودک آشنایی کامل دارند.
آنها میتوانند از کودک شما بهخوبی مراقبت کرده و راهنماییهای لازم را در اختیارتان قرار دهند. برای ثبت سفارش کافی است با شماره 02191304433 تماس گرفته و با کمترین هزینه پرستار کودک مورد نیاز خود را استخدام کنید.
4 پاسخ
امروز بچه ام توی مدرسه خورده زمین و الان خیلی استفراغ می کنه. به نظرتون ضربه مغزی خورده؟ باید چکار کنم؟
اگر دقت کرده باشید، بچه ها در حین بازی ضربه های زیادی به سر خود می زنند. مخصوصاً وقتی بازی یا راه رفتن را یاد می گیرند، چنین حرکاتی از خود نشان می دهند. اگر ضربات شدید باشد و متوجه علائم مانند لکنت زبان، گیجی، بیدار شدن سخت، سردرد، استفراغ شدید و دوبینی در کودک خود شدید حتماً او را به دکتر ببرید.
البته استفراغ و سایر علائم ذکر شده می تواند 24 تا 72 ساعت پس از ضربه زدن به سر کودک رخ دهد.
امروز به بچه ام یکم بادوم زمینی برای بار اول دادم. از اون وقت تا الان خیلی استفراغ میکنه به نظرتون دلیلش چیه؟
گاهی اوقات برای نشان دادن حساسیت به یک ماده غذایی خاص کودک بعد خوردن استفراغ می کند. در بیشتر موارد، استفراغ تنها علامت این مشکل در کودکان است، اما می تواند با مشکلات تنفسی، کهیر، خارش، سرفه های مکرر و غیره همراه باشد. غذاهای رایجی که کودکان به آنها حساسیت دارند موز، بادام هندی، بادام زمینی، گردو، میگو و ماهی و … است.
کودکانی که برای اولین بار این مواد را مصرف می کنند، احتمال استفراغ بعد از مصرف بسیار زیاد است. معمولاً بعد از 2 تا 6 ساعت چنین مشکلاتی بعد از خوردن غذا ظاهر می شود.